Caiet online. A scrie înseamnă a te citi pe tine

Bad sex

Există un premiu literar mai puțin obișnuit, care se acordă anual  în Marea Britanie (din 1993 deja) pentru “rude, tasteless, and often perfunctory use of redundant passages of sexual description in contemporary novels” – Bad Sex in Fiction Award. Câștigătorul de anul acesta? Rowan Somerville, pentru scenele din romanul “The Shape of Her” (iată și o mostră: “like a lepidopterist mounting a tough-skinned insect with a too blunt pin he screwed himself into her„).

La noi, acordarea unui astfel de premiu ar fi o adevărată provocare; nu pentru scriitori, nu pentru public, ci pentru juriu – cât de elastic poți trage de criteriile simple de mai sus pentru a diferenția axiologic mult prea bogatul (cantitativ) material literar pe care îl oferă autorii noștri? E o boală pe care mi-e greu să o înțeleg: toți par să fie convinși că cititorul lor e pudibond și neacomodat cu limbajul fără perdea; pasul doi, toți simt nevoia să îl reeduce cu forța pe respectivul cititor, oferindu-i cu o frecvență alarmantă mostre de sex necenzurat, grobian și crud. Bifele obligatorii nu rimează însă nici cu originalitatea literară, nici cu necesitatea internă a narațiunii. “Curajul” ca normă nu mai este curaj, iar când realitatea cotidiană îi face cu succes concurență cred că vorbim pur și simplu de mediocritate.

Să fie cauza în școala românească, în convenționalismul cu care e predată literatura română, în revolta unora față de o “critică literară” care își maschează sterilitatea în spatele unor construcții de cuvinte, goale de sens?

Poate. Dar cum poți justifica alegerea unei mediocrități în defavoarea alteia?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Nor de etichete

%d blogeri au apreciat asta: