Caiet online. A scrie înseamnă a te citi pe tine

Am vrut să scriu și eu ceva asemănător când a izbucnit scandalul cu Ion Cristoiu invitat în emisiunea Eugeniei Vodă, protestul publicat atunci de ziare mi se păruse de o urâțenie și un partizanat lipsite de orice logică.

Scrisoarea unui Andrei Pleșu sau a unui Gabriel Liiceanu mi se pare că rezumă perfect situația (atât acest caz particular, cât și, mult mai general, resorturile intime ale unor astfel de reacții). Mă tem însă că e imposibil să argumentezi cu cei care nu pot accepta dialogul. Sau pluralul.

Spiritul conformist presupune sa gandesti potrivit unui canon, sa spui nu ce crezi, sau ce este adevarat, ci doar ceea ce se asteapta de la tine sa spui; sau sa te indignezi pentru ca ti se cere s-o faci, pentru ca e la moda indignarea, pentru ca „da bine” sa te manifesti intransigent. Unul dintre numele spiritului conformist este, astazi, „corectitudinea politica”. E un tip de comportament adoptat de numerosi ganditori oportunisti, dispusi sa afiseze, la tot pasul, o combativitate de circumstanta si sa arunce anatema in toate directiile, montand perfide procese de intentie.

Reclame

Comments on: "Ipocrizia spiritului conformist" (3)

  1. O, corectitudinea politica. You’ve got to read this (if you haven’t already): http://inliniedreapta.net/comunismul-american/

    P.S This blog is becoming addictive:D

  2. calauza said:

    Interesant articolul, nu il stiam. Un exemplu recent e cel cu ultimele editii ale cartilor lui Mark Twain, care il cenzureaza si au inlocuit termenul „nigger” cu „slave” (si realitatea, chiar mai trista, ca unele din aceste carti erau de multi ani interzise sau marginalizate in unele locuri din State).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Nor de etichete

%d blogeri au apreciat asta: