Caiet online. A scrie înseamnă a te citi pe tine

Chinua Achebe scrie foarte simplu, dar nu pentru cei cărora le plac lucrurile simple. Scrie despre Africa de dinainte și de după sosirea oamenilor albi, dar nu în alb și negru. Nu e părtinitor, nici idilic. Nici măcar acuzator, deși sfârșitul cărții e amar. Satul său african e pe de o parte reprezentativ, pe de altă parte unic. O civilizație “primitivă” capătă cu fiecare pagină nu doar contur, cât profunzime. Și devine bogată, nu numai exotică.

De unde vine bogăția?

Din identitate. Istorie, tradiții, religie, reguli. Există o regulă care spune că gemenii sunt blestemați și trebuie părăsiți în pădure, imediat după naștere. Există o regulă care spune că cel care a ucis din greșeală pe cineva din sat trebuie să părăsească pentru șapte ani comunitatea. Există o regulă care spune care pământ nu trebuie locuit, cuvântul cui are greutate mai mare, când se aruncă semințele în pământ, când se întâlnesc oamenii noaptea să povestească și să bea vin de palmier, ce se cuvine și ce nu, în ce ordine se face apel la zei, de la cei mai mici la cei mai puternici. Există o regulă aproape pentru orice. Și o poveste care să o întărească.

Din individualitate. Cred că aici stă subtilitatea lui Achebe. Indiferent că vorbim de limbă, de trib, de sat, de om. Oricât de puternice ar fi tradițiile, nimic nu este static, schimbarea e omniprezentă. Devine catastrofală doar o dată cu venirea oamenilor albi.

În lupta pentru dominație între două culturi cine e rigid e distrus, iar cine e mai slab se dizolvă.

Chinua Achebe, Things Fall Apart (1958)

Au mai scris despre carte: C.P. / Howard W. FrenchPhil Mongredien

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Nor de etichete

%d blogeri au apreciat: