Caiet online. A scrie înseamnă a te citi pe tine

Vă recomand un articol excelent de pe blogul lui Mihnea Măruță: Limba Română Arena. E despre cum ajungem în lipsa oricărei urme de revoltă să acceptăm stâlcirile zilnice ale limbii și sensului, și despre vina presei, care nu doar că tace în privința lor, ba chiar le repetă și multiplică la nesfârșit. Așa se ajunge să se vorbească, să luăm doar ziarele de sport, despre „țintarul ligii”, „a face o aroganță”, „Național Arena” etc. S-au umplut ziarele și netul de licențe poetice și ironii subtile! 😉

Denumirile marilor stadioane care vor fi inaugurate luna viitoare, “Naţional Arena” şi “Cluj Arena”, reprezintă cele mai recente succese “de etapă” în conflictul românesc dintre periferie şi centru. […] Sunt relevante cele două nume de stadion pentru o anume tendinţă centrifugă, pentru magnetismul în descreştere al limbii române? Eu zic că da. În ambele cazuri, construcţia a început după turneul final al Campionatului Mondial de fotbal din 2006, organizat în Germania. Acolo se află originea inconştientă, în fascinaţia exercitată de arhitectura şi măreţia stadioanelor nemţeşti, dintre care cel mai cunoscut şi mai admirat a devenit “Allianz Arena” din München.

Sentimentul de nefiresc – mai precis, de neromânesc – pe care-l imprimă rostirea celor două formule provine, pe de o parte, din aşezarea adjectivului înaintea substantivului (tipică limbilor germanice), iar, pe de altă parte, din adoptarea mimetică a termenului “arena”, care la noi are mai degrabă o semantică asociată circului. Astfel, din dorinţa de a părea (mai) europeni, ne minţim că un nume cu topică şi rezonanţă occidentale ar copleşi grandios sau ar anula subit rămânerile noastre în urmă, complexele, compromisul.

Reclame

Comments on: "Sentimentul de neromânesc" (1)

  1. Excepţional! Punctul fix pe i! Mulţam pentru recomandarea articolului 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Nor de etichete

%d blogeri au apreciat asta: