Caiet online. A scrie înseamnă a te citi pe tine

Ultimul roman al lui Mario Vargas Llosa, Visul celtului (2010) a apărut recent la editura Humanitas, în traducerea lui Marin Mălaicu-Hondrari. Sunt curios în legătură cu cartea, ultimele două romane ale lui Vargas Llosa înainte de acesta (Rătăcirile fetei nesăbuite și Paradisul de după colț) au fost relativ slabe, ar cam fi timpul să ridice din nou ștacheta.

Cartea e din nou inspirată de un personaj real: Roger Casement (1864–1916), „celebru diplomat britanic ajuns apoi fervent naţionalist irlandez, a cărui figură plurivalentă se stinge şi renaşte odată cu moartea sa. Casement-eroul a fost unul dintre primii europeni care au denunţat ororile colonialismului. De pe urma călătoriilor sale în Congo-ul belgian şi în Amazonia sud-americană ne-au rămas două relatări memorabile care au zguduit societatea din vremea aceea. Cele două călătorii aveau să-l schimbe definitiv, inspirându-l să pornească pe un nou drum, de data aceasta de natură intelectuală şi civică, însă aproape la fel de distructiv. Astfel a ajuns să înfrunte o Anglie pe care o admira şi să militeze activ pentru cauza naţionalismului irlandez. Casement-omul a fost de asemenea un personaj complex: publicarea unor fragmente de jurnal, a căror paternitate rămâne îndoielnică, în ultimele zile ale vieţii sale a dat la iveală o serie de aventuri sexuale scabroase pentru care a ajuns să fie dispreţuit de mulţi dintre compatrioţii săi.”

P.S. Pe Agenția de carte găsiți și un interviu cu traducătorul cărții. Iar filme-cărți.ro au deja o recenzie a romanului.

Comments on: "Visul celtului, tradus în română" (5)

  1. Iar la noi, daca doriti, puteti gasi o recenzia la ultima carte a lui Llosa:
    http://filme-carti.ro/carti/visul-celtului-de-mario-vargas-llosa-11211/

  2. E şi la mine în aşteptare, ca să zic aşa, dar tare-s curioasă 🙂
    Rătăcirile fetei nesăbuite mi-a plăcut, nu chiar ca altele (Sărbătoarea ţapului, de exemplu), dar n-aş zice că m-a dezamăgit.
    Spre ruşinea mea, încă nu am citit Războiul sfârşitului lumii, sper să reuşesc cât de curând…

    • calauza said:

      Probabil ar trebui sa citesti intai Visul… si apoi Razboiul…, altfel risti sa fii dezamagita. Din pacate recenzia propusa de Jovi mi-a adus aminte de Paradisul de dupa colt: Vargas Llosa nu e facut sa scrie biografii, fie ele si romantate.

Lasă un comentariu